Foto: Sanja Marusic

Anne Dilven (1988) is filmmaakster en creatief copywriter. Toen ze elf jaar was maakte ze haar eerste krant en sindsdien is ze altijd gedreven geweest om belangrijke verhalen de wereld in te sturen. Met haar gymnasiumdiploma op zak, verliet ze op haar achttiende haar geboortestad Breda om het geluk in Amsterdam te beproeven. Naast het opdoen van een hoop levenservaring buiten de collegebanken, behaalde ze een bachelor Taal&Communicatie (Neerlandistiek) aan de UvA. Vervolgens ging ze in Groningen – waar ze was toegelaten tot de selectieve master Radio&Televisiejournalistiek aan de RUG – aanvankelijk enthousiast aan de slag om het laatst ontbrekende universitaire papiertje binnen te halen. Tot het idee voor het maken van een documentaire ontstond.

Haar studie werd even stilgezet om dit monsterproject uit de grond te kunnen stampen. Om de financiering rond te krijgen wilde ze 10.000 euro binnenhalen via crowdfunding. Dat lukte haar. In 2011 won ze de pitchwedstrijd van Breaking Ground en in 2012  de crowdfundprijs van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. De weg was vervolgens vrij om de documentaire te maken en zodoende riskeerde ze haar leven om in het levensgevaarlijke Kirkuk (Irak) het verhaal van Shaho Jabbari te verfilmen. De documentaire werd uitgezonden bij de VPRO en NPO Doc.

Besmet met het documentairevirus, liep ze stage bij internationale documentaireproducent Submarine. Hier kreeg ze de kans om mee te werken als beeldresearcher aan de nieuwste film van Peter Greenaway en om als regie-assistent verbonden te zijn aan de revolutionaire documentaireserie De School. Door de eindredacteur van BNN werd ze vervolgens gevraagd om voor BNN de redactie te doen voor de talkshow die aansluitend op de afleveringen van De School op het digitale kanaal van BNN werd uitgezonden.

Op dit moment werkt Anne als multi-inzetbare copywriter in het team van creative agency Vandejong. Ze werkte onder andere aan opdrachten voor Humanitas, Rabobank Amsterdam, The Art of Impact, Onze Nieuwe School, Regiobank en Milieudefensie.
Anne is gefascineerd door de kracht van tekst en beeld en zet beide graag in om prachtige verhalen op een toegankelijke en vernieuwende manier te vertellen.